Quantcast
Channel: Fröken Dills kök
Viewing all 611 articles
Browse latest View live

Fina fisken - i Göteborg

$
0
0







Jag behövde jobba en fredag i Göteborg. På kvällen kom J ner med tåget så att vi kunde gå ut och äta för att sedan övernatta på hotell Eggers, ett anrikt, gammaldags hotell som ligger precis bredvid centralstationen.

Grejen med Göteborg är, förutom att det är en trevlig stad, att fisk och skaldjur är något helt annat här jämfört med i Stockholm. Man kan beställa den enklaste bricklunch och räkna med att fisken smakar gudomligt. Min enda förklaring är att man sätter en ära i att kunna sin fisk och att den alltid är pinfärsk.

Vi ville äta middag på något mysigt, osnobbigt ställe och föll för Sjöbaren i Haga. Det var helt rätt val. Vi fick ett fint barbord med utsikt genom fönstret mot söt gata med fina landshövdingehus.

J smaskade på silltallrik till förrätt medan jag åt en väldigt god tartar med röding som var lättrökt och kombinerad med en massa goda äppelbitar och pepparrotscrème. Till huvudrätt tog J sotad röding med pilgrimsmusslor, kål och sandefjordssås. Jag åt en fullständigt suverän bakad rödtunga med variation på rotselleri och cidersmörsås. Maten var hur god som helst. Fisken fick ens ögon att tåras av glädje och såserna var så goda att man ville slicka tallriken.

På lördagsmorgonen avnjöt vi hotellfrukost i Eggers vackra matsal. Det fanns mycket att välja på och extra gott var det spröda hembakade fröknäcket och en fullständigt suverän avokadoröra. Det fanns många goda sorters bröd, bra pålägg, fin frukt och krispig bacon, men äggröran var lite för stabbig för min smak. Och snobbig som jag är, juicemässigt, hade jag önskat mig något färskpressat, helst blond grapefruksjuice. Men i stort var det en jättebra hotellfrukost i vacker miljö.

Förmiddagen i Göteborg ägnades åt shopping i diverse köksaffärer, besök på saluhallen och såklart Feskekörka. Smart nog hade vi en kylväska och vi handlade med oss en hel liten piggvar, krabbklor och råa havskräftstjärtar hem. Planen var att vi skulle hinna äta fisksoppa också, men vi var alldeles för mätta från hotellfrukosten så den får lagas hemma istället.

Tåget tog oss hem i lugn och ro, förutom att isen i kylväskan på bagagehyllan började smälta och iskallt vatten droppade ner i nacken på J.

På kvällen lagade vi piggvaren. Med sån här fin fisk ska man absolut inte krångla till det. Mörka sidan upp, in i 110 graders ugn tills innertemperatur 52 grader. Servera med flingsalt, citron, brynt smör, pepparrot, pressad potatis och grönsallad - himmelriket igen!


Mustig fisk- och skaldjurssoppa från grunden

$
0
0

Förr var musslor, eller snarare musselbuljong mitt knep för att få riktigt goda fisksoppor och -grytor. Så himla tacksamt, men tyvärr inte längre för mig. Jag har i vuxen ålder drabbats av allergi mot musslor, både blåmusslor och vongolmusslor. Jättetråkigt, men eftersom jag blir rejält magsjuk undviker jag de goda molluskerna.

Nu går det ändå bra att få god fisk- och skaldjursbuljong om man har ben och huvuden från vitfisk, helst plattfisk och skal från räkor och havskräftor att tillgå.

J vill inte ha saffran i sin fisksoppa, så jag brukar ha den i aiolin istället och ta undan lite till J som inte dopas med saffran.


Mustig fisk- och skaldjurssoppa, 4 port

1/2 kg ben och huvuden från vit fisk, helst plattfisk  (obs bortskurna gälar)
250 g räkor med skal
250 g havskräftor
smör att steka i
1/2 liten purjolök
1 gul lök
1 morot
1/4 rotselleri
1 fänkålshuvud
1/2 dl tomatpuré
1 dl vitt vin, oekat
2 msk konjak
1 dl grädde
ev 2 msk vetemjöl utrört i lite kallt vatten
10 små tomater
cayennepeppar
färsk dragon
salt och nymald svartpeppar
200 g vit fiskfilé, i tärningar
200 g laxfilé, i tärningar

saffransaioli:
1 ägg
2 tsk dijonsenap
1/2 dl smakneutral rapsolja
1/2 dl olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
2 vitlöksklyftor
salt och nymald svartpeppar
1 kuvert saffran

Skala räkor och havskräftor. Låt skalen torka till något, framme på köksbänken eller några minuter i varmluftsugn på 100 grader. Fräs skalen i smör under några minuter. De ska få aningen färg, men absolut inte brännas. Lägg i fiskben och huvuden. Fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Skjud 30 minuter. Sila bort skal och rens och reducera ner buljongen till ca 8 dl.

Stek tomaterna i ganska varm panna tills de får lite färg på skalet. Lägg åt sidan.

Putsa/skala purjo, lök, morot, rotselleri och fänkål. Ta undan fänkålsdillen till dekoration. Tärna rotsaker, lök och fänkål ganska fint. Fräs i en gryta, gärna emalj eller rostfri, ej gjutjärn som ger ful färg. Låt tomatpurén fräsa med sista minuten.

Tillsätt vin, konjak och buljongen. Låt koka ca 30 minuter. Tillsätt grädden och ev mer vatten så att mängden soppa blir lagom. Red ev med vetemjölet utrört i vatten och glöm inte att skjuda några minuter efter att det tillsatts.

Tillsätt tomaterna. Smaka av soppan med cayenne, färsk dragon, salt och peppar. Den ska ha mer smak än man tror eftersom fisken ännu inte är i.

Saffransaioli:
Se till att ägg, senap och olja har samma temperatur. Vispa samman ägg och senap med elvisp. Fortsätt att vispa och tillsätt först rapsoljan från början droppvis under vispning. Fortsätt med olivoljan. Vispa i lite vinäger. Pressa i vitlök, tillsätt saffran och smaka av med salt och peppar.

Just innan servering, tillsätt fisktärningarna och skjud någon minut tills de är nätt färdiga. Tillsätt skaldjuren och låt dem bli varma. Servera soppan med saffransaioli.



Nattbakat högrevshjärta i briochebröd

$
0
0

Vi har en väldigt bra lunchrestaurang i huset där mitt kontor ligger. Det är lite slamrigt att äta där, men de har väldigt god mat. Ibland överraskar de lite extra. Jag beställde nattbakat högrevshjärta och väntade mig något slags "pulled beef". Istället fick jag ett fint hamburgerbröd med en härligt tjock skiva kött som liknande entrecote. Tillbehör av alla de slags grönsaker och såser fanns att plocka efter behag. Resultatet blev något så vansinnigt gott. Köttet var saftigt, mört och oerhört smakrikt.

Självklart var jag tvungen att prova något liknande hemmavid. Högrevshjärta eller högrevskärna som det också kallas är den delen av högreven som sitter närmast entrecoten. En rejält marmorerad sådan styckdel inhandlads. Köttet skars i tjocka skivor, tvärs fibrerna, saltades, pepprades och vaccumförpackades. J körde det sedan i sous vide där det fick ligga i 14 timmar på 80 grader och laga till sig i sina egna safter. Om man har en ugn som är pålitlig på läge temperaturer går det bra att tillaga köttet där också på samma gradtal och tid. Helst vaccumpackat, men det bör gå bra att slå in köttet noggrant i folie också.

Vid servering hettade vi upp en stekpanna rejält och gav våra köttbitar stekyta.

Jag hade gjort mig till och bakat eget briocebröd. Vi hade sallad, inlagd "hipsterlök", guacamole och BBQ-sås i våra burgare som åts med bakade tomater och pommes frittes på sötpotatis.


Briochebröd/hamburgerbröd, 14 st

50 g jäst
1 msk vit brödsirap
50 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
2 stora ägg, rumstemperarade
11 dl vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap och rör ut jästen. Smält smöret. Blanda med mjölken. Värm till 37 grader. Tillsätt smör-mjölken till jästen och rör så att det blandar sig. Tillsätt saltet.

Vispa upp äggen, ta undan ett par matskedar till senare pensling och tillsätt resten av äggen.

Tillsätt det mesta av mjölet, spar lite till utbakning. Kör i degblandare ca 10 minuter.

Jäs 40 minuter på dragfri plats.

Knåda degen. Rulla till 14 bollar. Lägg på bakplåtpappersklädd plåt.

Jäs övertäckt på dragfritt ställe 30 minuter.

Pensla med det uppvispade ägget.

Grädda i 225 graders ugn i 10 minuter tills bröden får fin färg.

Färska örter i köksfönstret

$
0
0

Växtbelysning är verkligen det ultimata knepet för den nordiska odlaren. Jag har köksfönster mot norr och innan jag skaffade växtbelysning var det inte många färska örter som överlevde.

Nu kan jag lätt få nytt liv i köpta örtkrukor genom att plantera om i näringsrik jord. Mina egna rosmarinplantor som växer ute under den varma säsongen kan nu övervintras i kruka under växtbelysningen. Härligt att kunna klippa färska örter till maten direkt i köket!

I och med den energisnåla LED-tekniken drar växtbelysning inte alls lika mycket energi som förr.

Jag är lite snobbig inredningsmässigt, så i köket har vi en dyr växtbelysning från Parus. Den är väldigt nätt och har tidsautomatik som tänder och släcker. Vi har fixat så att den går lätt att hissa upp och ner. Annars går det bra med billigare varianter av växtbelysning, i vårt arbetsrum har jag några enklare LED-belysningar från IKEA och en gammal ful industrilampa med lysrör som behövs när alla försådda plantor börjar titta upp. Lysrör drar lite mer energi jämfört med LED, men alla sortes lysrör fungerar som växtbelysning.

En annan bra grej om man vill få växter att trivas på fönsterbrädan är att inte ha smällheta element direkt under. Eftersom vi bor i ett gammalt hus med tjocka väggar sitter elementen längre in i de flesta av rummen. I de övriga går jag och drar ner temperaturen på elementet, sen drar J upp den för att han fryser, sen drar jag ner den o s v...


Auberginegratäng med medelhavskänsla

$
0
0
Den blev lite platt, men väldigt god!

Jag har snöat in på aubergine. Jag veeet att det inte är säsong och auberginerna är heller inte helt billiga så här års, men de är ju så goda, snygga och användbara.

Nu har vi snart både sportlov och sportlovsväder med sol och minusgrader i Stockholm så en värmande gratäng är perfekt. En aubergingratäng med fetaost och örtkryddning med medelhavskänsla är vad jag väljer att göra.

Ett tips är att göra rejäla omgångar av långlagad tomatsås och förvara i frysen i lagom stora förpackningar. Såsen blir bara bättre av att ligga till sig och mat som annars tar tid att laga går i ett nafs om tomatsåsen är färdig.


Auberginegratäng med fetaost, 4 port

4 auberginer
1 liten röd paprika
ca 200 g svamp, jag tog trattkantareller från frysen, annars t ex champinjoner eller shiitake
2 vitlöksklyftor
olivolja och rapsolja att steka i

tomatsås:
2 gula lökar
rapsolja att steka i
3 msk tomatpuré
2 burkar konserverade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl vitt vin
salt och nymald svartpeppar
torkad oregano
färsk basilika
torkad eller färsk timjan

gratängsås:
8 dl mjölk
4 msk smör
6 msk vetemjöl
salt, vitpeppar, muskotnöt

1 paket fetaost

Skala och hacka löken. Stek långsamt i olja utan att löken tar färg. Det får gärna ta 20 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med sista minuten. Lägg i emaljgryta eller rostfri gryta med konserverade tomater, buljongtärning och vin. Koka långsamt minst 1 timme. Späd med vatten om det behövs. Smaka av såsen med salt, peppar, oregano, basilika och timjan.

Smält smöret i en teflonkastrull. Sikta i mjölet. Späd under vispning och värmning med mjölken. Koka långsamt under omrörning i 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt.

Skölj auberginerna och skär i ganska tunna skivor på längden. Skala och hacka vitlöken. Fräs i lite olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna i omgångar tillsammans med vitlöken. Det kan vara smart att pensla skivorna lätt med olja innan stekning, annars drar de åt sig kopiösa mängder olja.

Hacka paprika och svamp ganska grovt och stek även dessa.

Smörj en gratängform och bottna med ett lager tomatsås med svamp och paprika i. Varva med lager av auberginskivor, smulad fetaost, mer tomatsås, paprika och svamp och gratängsås. Översta lagret ska vara gratängsås. Strössla på extra oregano.

Gratinera i ugnen på 200 grader ca 30-40 minuter.


Apelsinkyckling

$
0
0

Den här goda kycklingrätten måste man bara laga varje år när apelsinerna är i säsong! Jag brukar laga den som en vardagsrätt, men om man vill servera den vid något lite elegantare tillfälle kan man rimma kycklingen någon timme först, vara lite mer kinkig med att skära bort de vita hinnorna på apelsinerna till salladen och blanka av såsen med några smörklickar som vispas i.


Apelsinkyckling med apelsinsallad, 4 port

500 g kycklinglårfilé
salt och nymald svartpeppar
smör
rivet skal från 1apelsin
4 msk socker
saften från 3 apelsiner
1/2 dl vitvinsvinsvinäger
ca 3 msk koncentrerad kycklingfond
1-2 msk maizenamjöl

3 skalade apelsiner
1 påse rucolasallad
1/2 rödlök
vinägrett: 1/3 balsamvinäger, 2/3 olivolja, salt, svartpeppar


Skala och skiva apelsinerna till salladen. Hacka rödlöken. Lägg upp rucola, apelsinskivor och toppa med rödlöken. Slå över vinägrett.

Salta och peppra kycklingen. Stek i smör tills genomstekt.

Hetta upp sockret i en järnstekpanna tills det smälter. Passa noga så att det inte bränns. Häll på saft från apelsin, vinäger och fond. Koka tills sockret smält. Sedan gäller det att smaka av. Den här såsen bygger på smakbalans - sött, salt, syrligt och mustigt. Smaka även av med salt och peppar. Blanda maizenamjölet med lite kallt vatten och tillsätt under vispning tills såsen blir lagom simmig. Låt koka ytterligare någon minut och lägg sedan i kycklingbitarna och låt allt bli varmt.

Jag brukar servera den här rätten med vildrisblandning. Vid serveringen toppas kycklingen med det rivna apelsinskalet.

Vego-taco

$
0
0

Jag har experimenterat med en hel del egna idéer för vegetarisk taco - olika fräs med rotsaker, varianter med stekta bönor, små vegobiffar och liknande att ha som bas. Det blir gott, men ersätter inte fullt ut kött.

Vår vego-tacofavorit är därför fortfarande färdigköpt pulled Oumph. En produkt som jag upptäckte på gotlandsbåten, av alla ställen. En fördel är att att den är så urenkel att tillaga. Tining + köra i microvågsugnen ger god, mustig smak och perfekt konsistens. Det enda som känns lite konstigt är att en produkt baserad på sojabönor kan ha en sådan kycklinglik konsistens...

Taco är för det mesta snabbmat hemma hos oss, så det blir med skurna grönsaker, färdig stark tacosås eller salsa, gräddfil och färdiga tortillas med vete och majs som vi värmer vartefter i en het stekpanna. Oftast har vi ingen riven ost till våra tacos, för J gillar inte det och jag avskyr själva jobbet att riva osten.

Ibland gör vi egen hipsterlök. Jag brukar göra refried beans, som blir mycket godare än de varianter man kan köpa färdiga. Tiden det tar att mosa ihop guacamole väl investerade minuter. Allra bäst blir guacamolen såklart om den görs av perfekt mogen avokado, men till nöds blir den faktiskt OK med den frysta avokadon som man kan köpa färdig i tärningar.


Hipsterlök

1 stor röd lök
1/2 dl 12% ättika
1 dl socker
1 1/2 dl vatten

Skala och skär löken i tunna skivor. Rör ingredienserna till lagen tills sockret smälter. Lägg löken i lagen. Godast och nästan självlysande till färgen blir hipsterlöken efter några timmar.


Refried beans

1 tsk hel spiskummin
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk smakneutral rapsolja
1 burk kidneybönor
chilipulver
salt och svartpeppar
lite pressad lime

Rosta spiskummin i en torr stekpanna tills den börjar dofta och får lite färg. Mortla.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olja utan att den tar färg.

Tillsätt kidneybönor. Stek några minuter. Tillsätt ev lite vatten. Halvmosa bönorna med en gaffel.
Smaka av med kryddorna och lite pressad lime.


Uppdaterat: Jag fick en massa tips på alternativa baser till vego-taco i FB-gruppen "Fegovego". Hade nästan glömt bort att man kan använda konserverad jackfruit. Det blir ju jättegott! Andra tips var belugalinser, rökt tofu som hårdsteks, dito riven halloumi, anammafärs, tempeth, Quorn och mixade frön och nötter. Allt med tacokryddning och stekning, förstås. Tack alla fego-vegomedlemmar, ni är helt fantastiska!

Gulaschsoppa, den ultimata sportlovsmaten

$
0
0

Egentligen är det bara J som har sportlov. Han är ju lärare och för en gångs skull valde skolan han jobbar på att inte konferera på lovet. Eftersom solen skiner passade jag också på att ta ledigt några dagar. Vi for norrut för att mysa in oss på landet.

Vi kom upp till en dag som kändes nästan som sommar så länge man höll sig i solen. Vi kunde till och med sitta på trappan och sola! Snön fanns kvar, men bara fläckvis och snödropparna blommade som galningar.

Den ultimata sportlovsmaten måste ju vara gulashsoppa. Värmande, mätande, kan lätt ätas i mugg utomhus, blir bara godare om man lagar den i förväg och låter den stå till sig ett par dagar. Jag gillar gulashsoppevarianter som görs med köttfärs. Kumminkryddningen är så himla god och mörkt öl i soppan fördjupar smaken. Ta inte för mycket bara, då kan ölets beska ta över smaken. Egentligen duger det gott att toppa soppan med en klick gräddfil eller smetana, men vill man göra sig till lite extra är det väldigt gott med gremolata också.


Gulaschsoppa med gremolata, 4 port

2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 morot
1/4 liten rotselleri
2 msk smakneutral rapsolja att steka i
4 röda paprikor
400 g nötfärs
2 msk tomatpuré
1 burk krosstomat
1 l kalvfond
2 dl mörk öl, typ Porter
2 tsk kummin
1 msk paprikapulver
1 knivsudd cayennepeppar
1 tsk oregano
salt och svartpeppar
1 nypa socker
lite pressad citron

smetana eller gräddfil

1 kruka persilja
rivet skal från 1 citron
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
salt och peppar

Skala och hacka lök, morot och rotselleri. Skala och finhacka vitlöken. Fräs långsamt i olja. Börja med löken och låt den fräsa minst en kvart. Det ger massor av smak. Tillsätt morot, rotselleri och vitlök. Fräs i några minuter till. Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med sista minuten.

Bryn köttfärsen på hög värme i en järnstekpanna.

Häll samman det stekta i en gryta eller kastrull (rostfri eller emalj, gjutjärn ger obehaglig smak). Tillsätt krosstomat, fond, öl, mortlad kummin, paprikapulver, cayennepeppar och oregano. Skjud minst en timme.

Tärna paprikan. Stek eller nästan woka den på hög värme i en stekpanna. Tillsätt i den nästan färdiga grytan. Smaka av med salt, peppar, lite socker och pressad citron.

Hacka persiljan, finriv vitlöken, blanda med rivet skal från citron och olivolja. Salta och peppra.

Servera soppan med en klick smetana eller gräddfil och toppa med gremolata.


Uppdaterat: Ett litet bonustips. Vi glömde burken hemma men rekommenderar starkt att testa att äta saltgurka till gulaschsoppa. Det är någonting med smakerna som gör att det passar fantastiskt bra!




Sist på bollen - Vintersådd

$
0
0

I år har det spridit sig som en löpeld i facebookgrupperna med fokus på odling - VINTERSÅDD är grejen. Självklart måste även jag testa detta. Om det funkar vet man inte förrän längre fram på säsongen, men det är väldigt spännande. Himla smart grej om det går bra. Framme i april har man galet mycket att göra i köksträdgården, så allt som kan fixas en annan årstid är guld värt.

Jag borrade dräneringshål i fem plastlådor, lite större än stora glassbyttor. Fyllde på med jord från påse, blandad med lite från odlingarna. Sådde frön av spenat, sallat, vintersallat, rucola, dill, persilja och bladkål och täckte med ett tunt jordlager och ett tjockt snölager. Ställde på en halvskuggig plats och täckte med fiberväv.

Tanken är att fröerna ligger och väntar i kylan. När våren kommit så långt att temperaturen är den rätta smälter snön ner och vattnar sådderna som gror och då blir optimalt tidiga.

Hur det går beror troligtvis mest på vädret framöver, men jag brukar ha en hel del självsådda dillplantor i mina odlingar. Dessa kommer tidigt och blir väldigt kraftiga och fina, så det finns hopp om att det kan fungera, i alla fall för dillen.

Sportlovstips - enkla, men goda grillspett

$
0
0

Vintermys i stuga, antingen det är i fjällen eller Roslagen, innebär BRASMIDDAG.

När vi åkte till landet tog vi med goda spett anpassade för att lätt kunna grillas på glöderna. Trädda på bambupinnar fanns köttbullar, kryddiga korvbitar och små tomater. Allt penslades med färdigköpt BBQ-sås. Jag gillar "Sweet Baby Ray´s". Tillbehör var bröd, egenkokt tomatsås, yoghurtsås med vitlök och en matig sallad med bulgur.

När man grillar på glöderna efter en vedbrasa i öppen spis, kamin eller kakelugn gäller det att se till att all ved brunnit ut så att det inte flammar upp och bränner maten. Glöderna slås ner till en jämn bädd och sedan är det lite bråttom med grillningen. Värmen varar inte lika länge som den från grillkol eller briketter.

Skatter från roslagsbyn

$
0
0

När vi var uppe i roslagsbyn härom dagen kom bonden B förbi och undrade ifall vi ville köpa ägg.  Om vi ville! Det finns inget bättre än byägg från hönor som får leva riktiga liv och gå ute. B:s hönor lägger också så vackra ägg i alla möjliga färger. Äggen smakar så otroligt mycket godare än de man kan köpa i butiken.

De första byäggen för säsongen njöt vi som kokta, men nu drömmer jag om pocherade, kanske i en ramen, eller stekta "sunny side up". För att inte tala om goda omeletter, Ägg Benedict och våfflor... Mums!


Vårlängtan på en tallrik

$
0
0

Det är svårt så här års, man vet att det är lång tid kvar till den riktiga våren, men vintern känns redan helt uttjatad.

Jag längtar efter odlingssäsongen. Ännu så länge får jag nöja mig med att de första förodlade chili- paprika- och kronärtskocksplantorna spirar.

Lite goda ärtskott har jag också odlat fram. Bara att blötlägga gula ärtor över natten och så ganska tätt i några centimeter jord. Helst täcka med jord också för att undvika mögel. Ärtskotten smakar lite som sockerärtor och blir klara på några veckor. Lämna kvar något blad på varje planta så grenar de ut sig och ger fler skott!

Första skörden för i år i form av ärtskott kombinerades med den allra sista från i höstas, uppgrävd pepparrot, en rot som verkligen håller fantastiskt länge i kylen.

Jag ville göra en skir vårsallad och fick hjälp av J med att lättröka några bitar Salmalax. En av årets julklappar var en rökpistol med tillhörande glaskupa. En himla bra uppfinning om man snabbt vill kallröka mindre mängder råvaror. Jag var skeptisk till att det skulle kunna göras inomhus, men det går alldeles utmärkt att röka så här under en vanlig köksfläkt. Lättrökt lax är något helt annat än den kallrökta man kan köpa. Fisken skars i fina skivor, fick sällskap av småblad, ärtskott, tunna rädisskivor och en kräm på smetana, finriven pepparrot, salt, peppar och några droppar citron.


Sushi heaven

$
0
0

Min nya passion för "crispy chicken sushi roll" har nu gått in i en ny fas. En dag var kycklingen i den färdigköpta rätten inte helt optimalt god. Ni vet, inte gammal eller så, bara inte den goda kycklingkvalitet jag vill ha. Då bestämde jag mig för att ge mig på företaget att göra min egen. Premiär var igår kväll när vi bytte vi ut den numera nästan traditionella fredagspizzan mot sushi-frenzy.

På menyn stod; crispy chicken roll, sashimi på rå salmalax och pilgrimsmussla samt dito lättrökta, sushi med forellrom och med krabbröra, färdigköpt algsallad och bläckfisksallad samt, efter tips från Matrepubliken, en ljuvlig sallad med avokado, röd grapefrukt, salladslök, färsk koriander och furikake.


Sushiris (kolla på förpackningen om ditt ris ska kokas på annat sätt)

4 dl sushiris
4 dl vatten
1 dl risvinäger
1 msk mirinvin
1/2 dl socker
2 tsk salt

Skölj riset i kallt vatten. Blötlägg i ca 30 minuter. Sila bort blötläggningsvattnet. Lägg i en kastrull med 4 dl vatten. Koka upp, sänk värmen och skjud i 10 minuter med lock. Stäng av värmen och låt riset gå färdigt på eftervärmen, ca 20 minuter.

Blanda vinäger, mirin, socker och salt i en kastrull. Värm sakta under omrörning tills sockret smält. Häll det nykokta, varma riset i en lågkantad form. Fördela vinägerblandningen över riset och blanda.


Srirachamajonnäs, åt det japanska hållet

1 äggula
1 tsk japansk senap i pulverform (eller dijonsenap)
1 dl smakneutral rapsolja
lite risvinäger
salt och peppar
ca 1 msk srirachasås (sorten med tuppen på flaskan är godast)

Blanda äggula och senap. Se till att blandningen håller samma temperatur som oljan. Under kraftig vispning, blada långsamt i oljan, först droppvis. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Kanske behövs lite vatten för att få rätt konsistens? Tillsätt srirachasås till lagom styrka.


Crispy chicken sushi roll, 4 rullar

1 kycklingfilé av god kvalitet, t ex ekologisk
salt och svartpeppar
1 ägg (eller äggvitan från majonnäsen ovan)
1 dl vetemjöl
1 dl pankoströbröd
smakneutral rapsolja att fritera i
ca 5-6 dl färdigkokt sushiris
4 ark sushi nori

till servering: 1 liten paprika i små tärningar, färsk koriander, rostad lök, japansk soja, wasabi, srirachamajonnäs

Skär kycklingfilén på längden i bitar som är ca 2 cm tjocka och breda. Salta och peppra. Doppa först i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist rejält med panko.

Bred ut noriarken på plastfolie. Bred på sushiris, men lämna kanterna uppe och nere så att du kan "stänga rullen".

Fritera kycklingen i 170 graders olja tills den är precis färdig.

Kör nori med ris ca 20 sekunder i mikrovågsugnen. Lägg på den friterade kycklingen och rulla med hjälp av plastfolien och en bambumatta. Kläm lite på rullen och skiva upp i bitar.

Servera genast med tillbehören.


Avokado och rosa grapefruktsallad

$
0
0

Här kommer ett salladstips. En verkligt lyxig och speciell sallad, min tolkning av Charlottas på Matrepubliken som hämtat grundidén från restaurang Toso i Göteborg. (Som jag blivit sjukt sugen på att besöka efter Charlottas beskrivning. Hoppas jag får anledning att jobba lite mer i Göteborg snart...)


Avokado och rosa grapefruktsallad, 4 port

1 stor rosa grapefrukt
2 avokados
1/2 gurka
2 salladslökar
1 kruka koriander
1/4 röd chilifrukt
furikake (japanskt umamismakande strössel som bl a innehåller rostade sesamfrön)
1 msk japansk soja
1/2 msk pressad lime
1 msk rapsolja
1 tsk socker
1/2 sesamolja

Rör samman dressingen med soja, lime, rapsolja, socker och sesamolja tills sockret smält.

Filéa grapefrukten, tärna avokadon och gurkan med kärnhuset bortskuret. Strimla salladslök och koriander. Finhacka chilifrukten.

Blanda salladen med dressingen. Toppa med strösslad furikake.



Jag vill ha vååååår!

$
0
0






Mars är en sådan fejk. Det påstås vara en vårmånad, men egentligen är det mest fråga om vinterbakslag. Snö igen, grått, grått idag och SMHI hotar med rejält många minusgrader under överskådlig tid framöver. Dessutom har man ett obehagligt minne av att det i värsta fall kan pågå i sisådär tre månader till.

Jag vill ha fågelkvitter, fjärilsfladder och humlesurr, jag vill gräva i jorden och starta alla spännande  odlingsprojekt på allvar.

I söndags var jag tvungen att göra ett terapibesök på Slottsträdgården i Ulriksdal. Det hjälper lite att vandra omkring i ljusa, svala växthus, titta på fina och roliga grejor, äta god vegetarisk mat och fikabröd.



Ramen från grunden inklusive egna ramennudlar

$
0
0


Jag hade ingen aning om att man kunde göra egna ramennudlar, men när jag hittade ett DN-recept var jag ju tvungen att försöka. Vår matberedare höll på att stryka med på kuppen för det blir verkligen en tung deg. Annars var det inga problem att göra nudlarna. Degen fungerade jättebra i pastamaskinen. Nudlarna blev supergoda, men det gällde att inte koka dem för länge. Mellan 30-45 sekunder räckte, sedan ner i kallt vatten för att avstanna kokningen innan de läggs i den mustiga ramenbuljongen.

Jag gjorde en halv sats med nudlar jämfört med ursprungsreceptet. Ändå blev det rejält mycket. De som inte gick åt hamnade i frysen, vilket tydligen ska gå bra.

Ramenbuljong har jag gjort tidigare. Ett nytt tips är att ta upp kyckling och revben efter ca 20 minuters kok och skära bort allt kött. Det blir jättegott att ha i soppan och buljongen blir tillräckligt mustig av benen som läggs tillbaka och får koka vidare. Buljongen behöver också koka samman mer för att bli riktigt smakrik. Efter att ben och grönsaker silats bort kokade jag utan lock tills en dryg liter återstod.

Denna gång hamnade, förutom köttet, lättwokade bitar av broccoli och morot i soppan tillsammans med salladskål och löskokta ägghalvor. Ärtskott, salladslök, hackad chili, färsk koriander och furikake på toppen.


Ramennudlar, ca 6 portioner

1 1/4 tsk bakpulver
2 1/2 dl kallt vatten
1/2 msk salt
250 g vetemjöl special
275 g tipo 00-mjöl
maizena till utbakning

Sätt ugnen på 135 grader. Sprid ut bakpulvret på ett bakplåtspapper. Rosta i ugnen 1 timme.

Blanda bakpulver och vatten i en skål. Lös upp saltet i blandningen.

Lägg mjölsorterna i matberedarens degbunke. Arbeta in vätskan med degkrok på låg hastighet. Arbeta degen till en fast massa, ca 15 minuter i maskinen.

Ta upp på ett bakbord och arbeta ytterligare 5 minuter med händer.

Plasta degen och vila 1 timme i rumstemperatur.

Dela i 8 bitar. Kör i pastamaskinen till tjocklek 5. Pudra degplattorna med majsstärkelse. Kör degen till nudlar. Pudra på ytterligare majsstärkelse och samla i knyten.

Koka nudlarna i saltat stormkokande vatten ca 30- 45 sekunder. Spola i kallt vatten. Lägg nudlarna i den varma ramenbuljongen tillsammans med annat du vill ha i soppan.


NU

$
0
0



Vi sörjer att Sayan Isakssons Råkultur och fina Shibumi inte finns mer, men tröstar oss med att besöka stjärnkockens snabbmatssatsning NU i Teatern i Ringens centrum.

Vi blir inte ett dugg besvikna. Nyttigt, kreativt, läckert och koreanskt - kan det bli bättre?

J valde en Rice-bowl med grillad fläskkarré och jag tog Korean taco med rå lax. Bägge rätterna var suveräna. J:s köttbitar bland det godaste i fläskväg jag ätit. Vad mina svarta tacobröd bestod av kan jag inte gissa, men de smakade bra och tacoinnehållet med sin fräscha fisk var otroligt gott. Vi kommer definitivt tillbaka!

Någon skrev att Teatern antagligen är världens bästa foodcourt och jag kan bara hålla med.

Vår diskmaskin, vår diskmaskin, vår diskmaskin - den är så fin

$
0
0

Det är inte meningen att göra reklam för ett visst vitvarufabrikat, men vi är väldigt nöjda med vår diskmaskin. Inte främst för att den är röd och snygg utan för att vi nu äntligen får använda den igen. Under två veckor har avloppet i köket varit avstängt p g a vattenläcka längre ner i huset. Det har inte alls varit roligt att diska för hand i badrummet. Och hur mycket man än diskar för hand blir feta saker, särskilt sådana av plast aldrig riktigt rena.

Så därför - heja diskmaskiner! De sparar tid, ser till att det alltid kan vara undanplockat i köket, diskar renare än man själv kan och jag tror till och med att undersökningar visar att de är mer vatten- och energisnåla jämfört med handdiskning.

Nu går vi och lägger oss och vaggas till sömns av ett trevligt brus från diskmaskinen.


Fredagsgott

$
0
0
Slafsig bild på bräda med massa gott

Suddig bild på underbar sensommarpizza


Knappt hade vårt avlopp blivit lagat så sprang det läck igen. Back to diska förhand i badrummet...

Trist, men det är ett värdsligt problem och man måste väl ändå få sig lite fredagsgott till fredagsvinet ikväll?

Ännu är det bara  lunchtid, men jag drömmer redan om kvällens försmafsel i  form av härligt småplock/ost- och charkbräda-style. Lite nyköpt, lite tömning av godsaker från längst in i kylskåpet. Fin olivolja till chark och grönsaker. J och jag trötta efter arbetsveckan, men bra musik, två glada katter som mumsar den blötmat de blivit lovade och lite allmänt snack om allt och inget.

Sedan är det dags för den traditionella hemmabakade pizzan. Oklart vad det blir för slag av den sistnämnda just idag. Min idé om egen kebabpizza var inte riktigt vad J var sugen på. Bilden är från i sensomras då jag var själv på landet och gjorde en ljuvlig pizza bianco med nyplockade kantareller, sidfläsk från Hållsta rökeri och kronärtskocka.


Tomatsådd 2019

$
0
0
Finns det något godare än hemodlade tomater? För sommaren 2019 hoppas jag på det här:



Under veckan som gått har de sista beställda fröerna dimpit ner i brevlådan eller hämtats hos postombudet. Äntligen är alla tomatfröer i jorden. Om jag nu inte upptäcker ytterligare någon "måste-sort".



Hittills är sorterna dessa:
CANESTRINO DI LUCCA- Premiär för denna ganska stora, snygga tomat från Toscana. Kommer den hinna bli färdig utomhus?
BLACK SWEET CHERRY - God, snygg, mörk körsbärstomat som är ett måste varje år
GREEN ZEBRA - Sen, inte så rikgivande, lite syrlig, men god och fantastiskt snygg.
CHEROKEE PURPLE - Första gången odlade jag denna med fröer direkt från USA och blev förvånad att en så stor tomat var relativt tidig
ILDI - Liten gul tomat, ett måste enligt min syrra
PURPLE CALABASH - Snygg och rätt stor, men brukar ändå hinna bli färdig utomhus
LEMON DROP- Äntligen har jag fått tag på en av Camilla Plums favoriter, frö köpt från hennes Fuglebjerggard!
PRINCIPE BORGHESE- Brukar inte bli bra hos mig, men skam den som ger sig, vill ha den som piennolotomat
ROSELLA - Premiär för odling av denna. "rosa körsbärstomat med smak av hallon och björnbär" låter spännande
GARDENER´S DELIGHT - Ett säkert kort, körsbärstomat som jag odlar varje år
CHILEGA - En röd favorit sedan flera år
GOLDEN BUMBLE BEE - Osannolikt färgad - gul och rödstrimmig, jättegod tomat
GREEN KIWI - Premiär för denna, ser snygg ut på bild och rekommenderas av många
INDIGO PEARDROPS - Får vara med ett år till för att den är så vacker. Rätt små gul/lila droppformade tomater.
GELBE DATTELWEIN - Sen, men får vara med ändå för de gigantiska klasarna små gula, droppformade godistomaterna med tunt skal. En av min mammas favoriter.
GREEN GRAPE- En grön, god liten favorit
VESUVIO GIALLO - En gul, mindre sort som jag ska odla som piennolo.
"HONINGSTOMAT" - Frö taget från en exklusiv, supersöt färdigköpt holländsk tomat. Sorten lär vara frökonstant, men sen, får se hur den blir.
AILSA CRAIGH - Premiär för denna sort som många rekommenderar.
MEI WEI- En röd favorit sedan många år. Den körsbärstomat som Runåbergs fröer skulle ta med sig till en öde ö.
RAMBELING GOLD STRIPE - Premiär för denna ampeltomat som ser fantastisk ut på bilderna.
100 OF 1000- Äntligen ska jag ha min nya ampelfavorit igen. Mängder med minismå, söta tomater.
SUNGOLD - Syrrans och min smakfavorit förra året.

Viewing all 611 articles
Browse latest View live